عوامل موثر بر ناباروری زنان کدامند ؟ مراحل درمان نازایی چیست ؟ به طور حتم ناباروری در زنان، تحت تاثیر عوامل مختلفی رخ می دهد ، که نیاز به درمان و البته صبر و حوصله زوجین دارند. علل زنانه ناباروری زنان از مواردی است که در این مقاله به آن پرداخته شده است و باید گفت که امروزه تقریباً تمام موارد ناباروری زنان قابل درمان هستند. در واقع با شناخت علل ناباروری می توان درمان مناسب برای فرد را تشخیص و اقدام به درمان بیماری نمود. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید تا بیشتر در این خصوص بدانید.
علل ناباروری زنان
علل ناباروری زنان ممکن است فیزیکی (مانند لوله های فالوپ آسیب دیده)، هورمونی (مانند سیکل های نامنظم)، یا صرفاً مرتبط با سن باشد. عوامل سبک زندگی مانند رژیم غذایی، مصرف الکل و استرس نیز ممکن است به کاهش سطح باروری کمک کنند. در ادامه بیشتر به علل ناباروری پرداخته شده است. در ناباروری زوجین یکی از عوامل موثر برای آن ها، عوامل ایمونولوژیک است. خیلی اوقات بدن خانم نسبت به اسپرمی که وارد بدنش میگردد، آنتی بادی ایجاد می کند، به این معنی که اسپرم را به عنوان یکی آنتی ژن یا عامل خارجی قلمداد می کند و در نتیجه بر علیه آن آنتی بادی تولید می کند و در اخر اسپرم را نابود می کند. در نتیجه یکی از دلایل ناباروری در زنان همین عامل است . ناهنجاری های مربوط به رحم و آندومتریوز های ناشناخته هم می تواند زمینه ساز ناباروری در فرد شود ، این امر بسیار می تواند در باروری تاثیر گذار باشد .همچنین نوع و کیفیت تخمک ها ، که در زمان لقاح ، تخمک کیفیت خوبی ندارد ، حتی در موادی دیده شده که در خانمی رشد و بلوغ تخمک رخ می دهد، اما هیچگاه این تخمک آزاد نمی شود و در نتیجه امکان باروری وجود ندارد.
در برخی از مواقع هم اختلالات هورمونی در فرد وجود دارد که سبب می شود نطفه ای که ایجاد می شود ، امکان لانه گزینی برای آن وجود نداشته باشد . بروز عفونت ها در زنان هم از عواملی هستند که می تواند در ناباروری فرد تاثیر گذار باشد، چه بسا ممکن است که فرد در هنگام شروع بررسی های هورمونی هیچ گونه عفونتی ندارد، اما در گذشت زمان که برای بارداری اقدام می کند دچار عفونت می شود، متاسفانه در بیشتر اوقات عفونت هایی رخ می دهد که علائم واضحی ندارند . دکتر شهناز پوربرفه ای متخصص زنان در شیراز در این موارد فرد را به طور کامل مورد بررسی قرار می دهند ، تا فرد را از نظر هر گونه عوامل میکروبی ارزیابی کند و در نتیجه از نازایی در فرد جلوگیری می کند . گاهی هم اسپرم به تخمک می رسد اما توانایی نفوذ در آن را ندارد ، که این مورد به دلیل نقص در اسپرم رخ می دهد، این اختلال با کمک راه کار های مختلفی قابل ارزیابی است که در مراحل پیشرفته تر بررسی ها انجام می شود. مواردی از این قیبل را می توان از طریق باروری های آزمایشگاهی درمان کرد . در این موارد بهترین راهکار درمان ناباروری در محیط آزمایشگاه و به وسیله جنین شناس انجام می شود .
بنابراین دلایل ناباروری شامل موارد زیر است:
باروری و سن
شایع ترین توضیح برای ناباروری زنان، به سادگی افزایش سن است. مطالعات نشان داده است که باروری پس از 35 سالگی شروع به توقف می کند و در سن 40 سالگی در حال کاهش شدید است. زنان بیشتر و بیشتری تولد اولین فرزندان خود را تا زمانی که خانه و شغل به خوبی تثبیت شود به تعویق می اندازند، اما این اغلب به قیمت زیان باروری طبیعی آنها تمام می شود. توضیح اصلی برای ناباروری مرتبط با سن به سادگی نزدیک شدن به پایان عمر باروری یک زن است.
آسیب به لوله فالوپ
IVF در ابتدا برای دور زدن آسیب لوله های فالوپ ایجاد شد. آسیب می تواند ناشی از یک نقص طبیعی مانند اندومتریوز، عفونت به دنبال بیماری التهابی لگن یا جراحی لگن باشد. انسداد در لوله فالوپ می تواند مانع از رسیدن اسپرم به تخمک آزاد شده از تخمدان در زمان تخمک گذاری یا رسیدن تخمک بارور شده به رحم شود. همچنین ممکن است خطر حاملگی خارج از رحم را در جایی که تخمک بارور شده در لوله فالوپ به جای در رحم لانه گزینی می کند، افزایش دهد. آسیب به لوله های فالوپ را می توان با اسکن اولتراسوند و یا از طریق روش لاپاراسکوپی (که میزان آسیب و اینکه آیا جراحی یا IVF بهترین گزینه درمانی است را تأیید می کند) تشخیص داد.
اختلالات هورمونی و سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
در این عارضه پریودهای نامنظم شایع است و معمولاً نشانه یک مشکل هورمونی است. این می تواند با سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) مرتبط باشد که معمولاً به این معنی است که کیست ها روی تخمدان ها یا سطوح بالای هورمون های (مردانه) در بدن دیده می شوند. PCOS اغلب با کاهش وزن و دارو برطرف می شود. بسته به شدت، ممکن است نیاز به تلقیح داخل رحمی (IUI) یا IVF باشد.
اندومتریوز
آندومتریوز وضعیتی است که در آن بافتی که به طور معمول در رحم تشکیل می شود در جای دیگری از دستگاه تناسلی ایجاد می شود. این عارضه رایج می تواند باعث ایجاد درد و اختلال در باروری در تولید مثل طبیعی و کمکی شود. گاهی اوقات ممکن است جراحی لازم باشد.
سقط جنین
سقط مکرر جنین یکی از شایع ترین عوارض بارداری است، به طوری که 25 تا 50 درصد از زنان یک یا چند سقط جنین زودهنگام را تجربه می کنند. رایج ترین توضیح امروزی برای علل سقط مکرر جنین یک ناهنجاری کروموزومی در تخمک و جنین حاصله است و این با سن مادر در ارتباط است. هر چه سن مادر بیشتر باشد، خطر ابتلا به ناهنجاری های کروموزومی و در نتیجه خطر سقط جنین بیشتر می شود. با این حال، علل شناخته شده دیگری نیز وجود دارد، از جمله وضعیتی به نام سندرم آنتی فسفولیپید، عفونت و عوامل آناتومیک.
سقط مکرر (در انگلستان) به عنوان سه یا بیشتر از دست دادن حاملگی متوالی تعریف می شود و می تواند تا 1٪ از تمام زوج هایی که سعی در بچه دار شدن دارند را تحت تأثیر قرار دهد. خطر با افزایش سن افزایش می یابد. زمانی که سقط جنین اتفاق میافتد، میتواند برای زنان و زوجها دلخراش باشد زیرا هر بارداری جدید امید و اضطراب را به همراه دارد.
ناباروری با علل نامشخص
در بسیاری از موارد دیده می شود که زوج هایی که تمام موارد آن ها در طی بررسی ها نرمال بوده و هیچ علت آناتومیک و یا هورمونی ، برای ناباروری در آن ها وجود ندارد، ولی با این حال باروری اتفاق نمی افتد ، در نتیجه این زوج ها در دسته عوامل ناباروری با علل نامشخص قرار می گیرند .
تست باروری برای زنان
برای تشخیص هرگونه مشکل باروری، ما یک MOT باروری را توصیه می کنیم. آزمایش باروری برای زنان شامل سونوگرافی لگن، آزمایش خون و مشاوره با متخصص باروری است. آزمایش خون هورمونی به نام هورمون آنتی مولرین (AMH) را اندازه گیری می کند که نشان دهنده ذخیره تخمدان شما است. این اسکن هرگونه پولیپ، فیبروم، کیست یا سایر مشکلاتی که احتمال دارد بر باروری تأثیر بگذارد را بررسی می کند. پس از انجام آزمایشات، نتایج طی یک مشاوره مورد بحث قرار خواهد گرفت. این همچنین به شما این فرصت را می دهد تا در مورد تاریخچه پزشکی و شیوه زندگی خود صحبت کنید و توصیه هایی در مورد به حداکثر رساندن پتانسیل باروری خود ارائه دهید. در مورد درمان افتادگی رحم بیشتر بدانید.
نتیجه گیری
تمام عواملی که ذکر شد، از دلایل ناباروری در زنان است ، در نتیجه نیاز است که زوج ها برای درمان ناباروری حوصله به خرج دهند و صبور باشند، چرا که معمولا ۸۵ درصد زوج ها بعد از اقدام به درمان ناباروی ، بارور می شوند. اما حدود ۷الی ۸ درصد از زوج ها هم هستند که باروری آن ها در سال دوم اتفاق می افتد. افرادی که حتی با دلایل نامشخص دچار ناباروری می شوند هم ،حتی به صورت ناگهانی در سال دوم بعد از اقدام برای باروری بارور می شوند. پس باید گفت کنترل زیر نظر یک متخصص زنان در شیراز خوب و با تجربه می تواند کمک شایانی برای درمان ناباروری داشته باشد .