سیفلیس در بارداری
امروزه دغدغه بسیاری از زوجین پیشگیری از بیماری های مقاربتی است .ما در این مقاله در رابطه با سیفیلس که در دسته بیماری های مقاربتی است صحبت می کنیم . شاید شما هم با این بیماری آشنا باشید ،سیفلیس دوران بارداری چه عوارضی دارد ؟راه های پیشگیری از سیفلیس چیست ؟ آیا سیفلیس قابل درمان است ؟ اگر ذهن شما هم با این سوالات درگیر است ،توصیه می کنیم مقاله زیر را مطالعه کنید .
بیماری های آمیزشی (STD) که عفونت های آمیزشی هستند ،در دوران بارداری شایع هستند و باید به طور جدی درمان شوند . اجزا اصلی مراقبت های پره ناتال ،آموزش ،غربالگری ،درمان و پیشگیری است . بیماری سیفلیس یکی از مسائل عمده مادر و جنین است ،که شیوع سیفلیس بارداری ۸ مورد به ازای هر ۱۰۰ هزار مورد تولد زنده می باشد .
مراحل اولیه سیفلیس ،شامل سیفلیس اولیه ،ثانویه و نهفته زودرس ،با بالاترین حد خود بوده و میزان انتقال ۳۰-۵۰ درصد است . در حالی که مراحل دیرس ،کمتر می باشد .
سیفلیس از راه های مختلف جنین را مبتلا می کند و اسپیروکت ها از جفت عبور کرده و باعث عفونت مادرزادی می شود . واکنش های التهابی ایمنولوژیک ،که مشخصه بالینی بیماری است ،به علت توانایی ایمنی قبل از ۱۸ هفتگی آشکار نمی شود . به جز انتقال از جفت ،که شایع ترین روش است ،عفونت در اثر تماس با ضایعات موجود در کانال زایمان و یا پرده های جنینی نیز ایجاد شود . شیوع پایدار سیفلیس پره ناتال با مصرف دخانیات در بارداری ،عفونت HIV ،فقدان مراقبت های پره ناتال ،شکست درمانی و عفونت مجدد همراهی داشته است .
بالا بودن میزان سیفلیس مادری را به عواملی همچون سو مصرف مواد خصوصا کوکائین ،غربالگری دوران بارداری و مراقبت ناکافی پیش از تولد ،شکست درمانی و عفونت مجدد ارتباط داده اند .
تظاهرات بالینی بیماری های مقاربتی
سیفلیس که در دسته بیماری های مقاربتی شناخته شده است ،قبل از زایمان می تواند منجر به زایمان پره ترم ،مرگ جنین و عفونت نوزادی شود . عفونت جنین در هر مرحله ای از سیفلیس مادری ،دیده می شود . طبقه بندی سیفلیس مادر بدین گونه است .
سیفلیس اولیه
با توجه به وجود شانکر در محل تلقیح تشخیص داده می شود . این ضایعه معمولا بدون درد یا لبه های برجسته ،قرمز رنگ و سفت و قاعده ای نرم است . لنفادنوپاتی غیر چرکی نیز ممکن است دیده شود . بهبودی این ضایعه حتی بدون درمان ،طی ۲-۸ هفته دیده می شود .
سیفلیس ثانویه
زمانی است که اسپیروکت ها منتشر شده و چندین ارگان را آلوده کرده است . علائم ۴-۱۰ هفته بعد از شانکر دیده می شود و در ۹۰ درصد زنان شامل اختلالات پوستی است .
سیفلیس تاخیری
در صورتی که سیفلیس اولیه یا ثانویه درمان نشود ،ایجاد می شود که مشخصه این بیماری مثبت بودن تست سرولوژیک و از بین رفتن تظاهرات بالینی است . سیفلیس تاخیری زودرس ،بیماری نهفته ای است که طی ۱۲ ماه گذشته ایجاد شده است . اگر تشخیص بعد از ۱۲ ماه گذشته ایجاد شده است . اگر تشخیص بعد از ۱۲ ماه باشد ،یا از نوع سیفلیس تاخیری دیر رس یا سیفلیس با مدت نامشخص است . در صورتی که مراجعات منظم نزد متخصص زنان داشته باشید با مشاهده کوچکترین علائم درمان صورت می گیرد . دکتر پوربرفه ای متخصص زنان در شیراز به بانوان شیرازی توصیه می کنند که اینگونه تصور نکنند که تنها در صورت بروز نارحتی باید به متخصص زنان مراجعه کنند ،افرادی که به این نکته توجه دارند کمتر دچار بیماری های مقاربتی همچون التهاب لگن در زنان ،عفونت ها و سایر بیماری ها می گردند .
سیفلیس دیر رس یک بیماری با پیشرفت تدریجی است که تمام اعضا را گرفتار نموده و به ندرت در زنان سنین باروری دیده می شود .
تشخیص سیفلیس
آزمایش به منظور تشخیص سیفلیس امروزه به عنوان اجبار شناخته شده است .در جمعیت هایی که شیوع سیفلیس بالاست ،آزمایش سرم شناسی باید در دوره های سه ماه بارداری و مجددا در زمان زایمان صورت گیرید . تشخیص قطعی لکه های مراحل اولیه با استفاده از بررسی محیط تاریک و رنگ امیزی مستقیم پادتن ایمنوفلورسانس ترشحات لکه صورت می گیرد . آزمایش سرم شناسی در بیماران بدون علامت یا برای اهداف غربالگری استفاده می شود . دو نوع آزمایش سرم شناسی وجود دارد ،نوع اول آزمایش treponemal است که شامل Venereal Disease Research Laboratory و Rapid plasma regain است . به دنبال درمان سیفلیس اولیه و ثانویه ،آزمایش سرم شناسی طی ۳ تا ۶ ماه معمولا کاهش چهاربرابری در تیتر آزمایش VDRL یا RPR را تایید می کند . افرادی که درمانشان شکست خورده است یا دچار عفونت مجدد شده اند ممکن است این کاهش را نداشته باشند . از آنجایی که تیتر های آزمایش VDRL مستقیما با تیتر های RPR برابر نیست ،جهت کاوش بیماری استفاده مداوم از آزمایش مشابه را توصیه کرده اند .
برخی مطالب مفید
با تشکر مدیریت سایت دکتر پوربرفه ای متخصص زنان در شیراز