سقط مکرر حاملگی به از دست دادن یا سقط جنین در دو یا چند بارداری متوالی اشاره دارد. این اتفاق می تواند در هر مرحله از 20 هفته اول بارداری رخ دهد، اما بیشتر سقط جنین قبل از پایان سه ماهه اول (12 هفته اول) اتفاق می افتد. سقط جنین غیر معمول نیست. تخمین زده می شود که در هر زن 15 تا 30 درصد احتمال دارد که حاملگی به سقط جنین ختم شود. احتمال سقط مجدد بعد از سه بار سقط جنین با هر سقط افزایش می یابد. خطر سقط مکرر نیز با افزایش سن افزایش می یابد. زنان 40 سال به بالا، بیشتر در مقایسه با زنان جوانتر در معرض خطر سقط هستند.
درمان سقط های مکرر
متاسفانه برخی از بانوان دچار سقط های مکرر و خود به خود می گردند ،دلیل این امر چیست ؟ آیا می توان با کمک راهکار هایی از سقط های مکرر جلوگیری کنیم . در ادامه دکتر پوربرفه ای متخصص زنان در شیراز در رابطه با سقط های مکرر و علل و عوارض آن صحبت می کنند . سقط خود به خود ، به معنی حاملگی که قبل از هفته بیستم پایان یابد . تخمین زده می شود که ۱۵-۲۰ درصد تمام حاملگی به صورت سقط خود به خود (SAB) خاتمه یابد . سقطه مکرر،دو ،سه یا تعداد بیشتری از ختم حاملگی ها ی پیاپی را گویند و بیشتر از ۱ درصد از جمعیت زنان دچار سقط مکرر می شوند . خطر عود پس از یک مورد سقط مکرر ۲۰-۲۵ درصد و پس از سه مورد سقط مکرر ۳۰-۳۵ درصد است . می توان گفت یک بارداری سالم که نتیجه تولد زنده را می دهد ،خطر SAB را در حاملگی بعدی کاهش می دهد.
دلایل سقط جنین
- ژنتیکی ، (۶۰تا ۸۰ درصد سقط های مکرر که در سه ماه اول رخ می دهد )،تریزومی اتوزوم ،مونوزومی X می باشد .
- دلایل آناتومیک ،اشکالات رحم چسبندگی رحم ،فیبروم ها ،سرویکس نارسا می تواند یکی از دلایل سقط جنین شناخته شود.
- اندوکرین ،تقریبا ۱۵ تا ۶۰ درصد از سقط ها به دلیل سندرم تخمدان پلی کیستیک ،بیماری تیروئیدی ،دیابت ،دیابت کنترل نشده ،هیپرپرولاکتیمیا ،نقص فاز لوتئال به این دلایل می باشد .
- ایمونولوژیک ،یکی دیگر از دلایل سقط جنین می باشد ،آنتی بادی ضد فسفولیپید (APA) (سبب ۱۵ درصد کل موارد SAB راجعه است ).
- عوامل محیطی تاثیر گذار ،باکتری ،مایکوپلاسما و ویروس ها نیز همگی می توانند از دلایل سقط های مکرر و کاملا خود به خود باشند .
- اما مواردی نیز وجود دارد که می تواند سبب سقط جنین شود که کاملا نا شناخته می باشند .
تشخیص های افتراقی سقط جنین
- تهدید به سقط
- فیبروم ها
- ضایعه سرویکس ،واژن
- سرویکس نارسا
- حاملگی مولار
- حاملگی نابه جا
- تهدید به سقط
تظاهرات بالینی سقط های مکرر
- خونریزی های غیر طبیعی از واژن
- کرامپ و درد شکمی
- کاهش نشانه های حاملگی
- تهدید به سقط، خونریزی واژینال بدون درد همراه سرویکس بسته .
- سقط غیر قابل جلوگیری به این معنی که سرویکس گشاد است و سبب خونریزی به همراه انقباضات قوی رحمی می شود .
- سقط ناکامل ،به معنی سرویکس باز همراه بیرون افتادن قسمتی و نه تمام محصولات حاملگی (POC) خونریزی می تواند شدید باشد .
- سقط فراموش شده تب، لرز بدی حال عمومی درد شکم می تواند سبب خونریزی واژن و خارج شدن ترشحات چرکی شود.
تشخیص سقط های مکرر
می توان با کمک راهکارهای متفاوت دلایل سقط های مکرر را بشناسیم .
- بعد از شرح حال و معاینه کامل ،دکتر پوربرفه ای متخصص زنان در شیراز اقدامات دیگری را انجام می دهند ،از جمله ،معاینه لگن ،منبع خونریزی غیر از رحم را بررسی می کنند ،خونریزی واژینال در سه ماه اول شایع است و همیشه با سقط رو به جلو همراه نمی باشد .
- بررسی تغییرات سرویکس ، از لحاظ بسته بودن فنرم ،گشاد و وجود POC بررسی می شود .
- تمام آزمایشات که به این منظور انجام می شود باید شامل ،B-HCG کمی ،CBC ،تعیین گروه خون و غربالگری آنتی بادی باشد .
- اولتراسوند جهت ارزیابی زنده بودن جنین و جفت گزینی استفاده می شود .
- لازم است تمام حاملگی های نابجا رد شود .
- پس از SAB دوم شروع به به ارزیابیی سقط مکرر کنید ،کاریوتیپ هر دو والد و POC ،با استفاده از سونوهیستروگرافی و هیستروسالپنگوگرافی ارزیابی رحمی انجام می شود ،همچنین آنتی بادی های ضد کاردیوایپین ،آنتی کواگولانت لوپوسمی مورد بررسی قرار می گیرد .
- در نمونه برداری آندومتر اختلاف نظر وجود دارد .
سقط جنین معمولی با علت ناشناخته
در واقع، بیش از نیمی از موارد سقط جنین به دلایل ناشناخته است. همچنین می توان گفت که این سقط ها در ناهنجاری های کروموزومی در سمت جنین ایجاد می شود. بنابراین، در مواردی که علت ناشناخته یا پیدا نشد، نمیتوانیم به راحتی به درمان ادامه دهیم. بنابراین به منظور تشخیص دلایل سقط جنین ضروری است که به پزشک متخصص مراجعه شود.
بهترین روش درمان سقط مکرر
- بیمارانی که افت فشار داشته یا خونریزی دارند باید پایدار شوند در تمام بیمارانی که RH خون آنها منفی است و خونریزی دارند روگام تجویز می شود .
- مدت زمان خونریزی پیگیری شود و استراحت برای بیمار تجویز گردد .
- ضروری است که عواملی که منجر به خاتمه حاملگی می شود را بررسی و درمان نمود.
- خونریزی باید دنبال شود. و مقادیر هورمون بدن بررسی شود. برخی هورمون ها نظیر پروستاگلاندین یا اکسی توسین با مقادیر بالا سبب القا زایمان شده و منجر به سقط جنین می گردد.
- کاریوتایپ غیر طبیعی و درمان ناباروری شیراز به روش IVF درمان های موثری هستند.
- بررسی ژنتیکی قبل از شکل گیری گامت.
- اهدا گامت .
- درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک
- درمان تمام نقایص رحمی که می تواند زمینه ساز سقط های مکرر شود . با توجه به راهکارهای ذکر شده می تواند دلیل سقط های مکرر و خود به خود شناسایی شوند و متناسب با آن ها راهکارهای درمانی ارائه شوند .
کلام آخر
این مقاله درمانهای پیشنهادی برای درمان سقط مکرر ارائه میکند. علاوه بر این، توصیه هایی در مورد تحقیقاتی ارائه شده است که می تواند برای شناسایی منشاء از دست دادن بارداری و اهداف درمانی احتمالی مفید باشد نیز در این مقاله آورده شده است. سقط مکرر در صورت مراجعه به متخصص زنان در شیراز و ریشه یابی دلایل آن قابل درمان است.