قرص های ضد بارداری

بهترین روش پیشگیری از بارداری بدون عوارض

قرص های ضد بارداری
قرص های ضد بارداری

قرص های ضد بارداری

 در این مقاله قصد داریم در رابطه با قرص های ضد بارداری مطالب جامع و کاملی را برای شما عزیزان ارائه دهیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه و پاسخ به سوالات خود در این مقاله ما را همراهی کنید. سوالات رایجی که برای مصرف کنندگان قرص های ضد بارداری در بیشتر موارد به وجود می آید ممکن است  شامل موارد زیر باشد:

آیا قرص های ضد بارداری دارای عوارض است؟ آیا مصرف دائمی قرص های پیشگیری، در بارداری زوجین در آینده تاثیر دارد؟ آیا قرص های ضد بارداری در مسائل جنسی تاثیر دارد؟ آیا قرص های ضد بارداری باعث چاقی و اختلال در دوران عادت ماهیانه می شود؟

در این مقاله به تمامی این سوالات پاسخ داده می شود، همراه ما باشید.

به طور  حتم برخی از زوجین هستند در اوایل ازدواج خود  قصد دارند که بارداری خود را به تعویق بیندازند بنا به هر دلیل، به طور مثال ادامه تحصیل یا دست یابی به موقعیت اجتماعی  اقتصادی بیشتر. یکی از راه های جلوگیری از بارداری مصرف قرص های ضد بارداری است که خانم  دکتر شهناز پور برفه ای متخصص زنان در شیرازز به بررسی کامل و معرفی قرص های ضد بارداری پرداخته اند.

انواع داروهای پیشگیری از بارداری:

این داروها که جز بهترین و پر کاربرد ترین راه ها برای جلوگیری از بارداری است دارای دو نوع می باشد که عبارت است از:

  1. برخی از قرص های ضد بارداری ترکیبی از استروژن و پروژسترون است. همچنین این قرص ها دارای دو نوع تک فاز و دو فاز و سه فازی است.
  2. قرص‌های شامل پروژسترون به تنهایی

قرص های جلوگیری از بارداری و انواع رایج آن:

از رایج ترین نمونه های قرص های ضد بارداری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. قرص تنسی (Tansy): یک نمومنه از قرص های اورژانسی برای جلوگیری از بارداری به حساب خواهد آمد که می‌تواند طی 72 ساعت (3 روز) بعد از نزدیکی جنسی محافظت نشده از بارداری پیشگیری نماید.
  2. قرص اچ دی(Contraceptive HD): شامل ۰٫۵ میلی‌گرم لوونورژسترول و ۵۰ میکروگرم اتینیل استرادیول است که متاسفانه نسبت به دو نوع رایج دیگر دارای عئارض بیشتری است در نتیجه کم تر تجویز خواهد شد.
  3. ال دی(Contraceptive LD): شامل ۰٫۳ میلی‌گرم لوونورگسترول و ۳۰ میکروگرم اتینیل استرادیول است و پر مصرف ترین نواع قرص های ضد بارداری به حساب می آید.

در موارد جلوگیری از بارداری پس از مقاربت یا اورژانسی، تعداد قرص‌های مصرفی را افزایش ندهید. زیرا دوز بیش از حد دارو عوارض جانبی جدی را به همراه خواهد داشت. برای اطمینان بیشتر و اثر بخشی بهتر دارو، زمان آغاز مصرف اهمیت دارد و همچنین نظم در مصرف دارو یعنی هر روز در ساعت مشحص باید مصرف شود و این بسیار حائز اهمتی بوده و بهتر است در 12 ساعت اول بعد از مقاربت دارو مصرف شود.

طریقه مصرف قرص های ضد بارداری:

این امر یعنی طریقه مصرف قرص های ضد بارداری وابسته به این است که فرد از چه نوع قرص ضد بارداری استفاده می کند. اما به صورت کلی از یک روند یکسان پیروی خواهند کرد.

قرص های با ترکیب استروژن و پرژسترون در بسته های 21 تایی ارائه خواهند شد البته انواع دیگری هم خواهد داشت اما معمول ترین آن، بسته های 21 تایی است. فرد باید هر روز یک قرص را امصرف نماید. سپس فرد 7 روز نباید قرص ها را مصرف کند که دوران قاعدگی خانم به حساب میاید و باید در بهترین حالت و سهولت سپری شود. برای یادآوری بهتر زمان شروع مصرف مجددا قرص ها می توانید اول هفته را انتخاب کنید تا در زمان بندی دچار اشتباه نشوید. زوجین برای این دوران 7 روزه می توانند از روش های دیگر پیشگیری استفاده کنند.

باروری  پس از مصرف OC

پس  از قطع  مصرف OC  ممکن است بازگشت سیکل های توام با اوولاسیون(تخمک)  با چند  ماه تاخیر همراه باشد. در صورت عدم  بروز قاعدگی ، بیش از۶ ماه  پس از قطع  مصرف OC، ارزیابی کامل فرد از نظر بروز پرولاکتینوما ضروری است. مصرف  OC با ریسک پرولاکتینوما همراه نیست بلکه گاهی  تومورهایی با رشد آهسته وجود دارند که با ایجاد بی نظمی قاعدگی، فرد را به مصرف OC وا می دارند .

فواید کنتراسپتیوی OC ها(ضد بارداری)

همانطور که بیان شد روش موثری برای جلوگیری از بارداری است  و از بارداری ناخواسته جلوگیری می کند.OC های ترکیبی،اولاسیون(رشد تخمک ها)  را مهار کرده و در برابر EP(بارداری خارج از رحم) محافظت می کند. میزان خطر EP  در زنان مصرف  کننده OC  های ترکیبی حدود یک پانصدم زنانی است که OC  مصرف نمی کنند. با این وجود  OC  های صرفا پروژستینی ظاهرا خطر EP را افزایش می دهند .

فواید قرص های OC :

  1. فواید  مرتبط  با قاعدگی:
  • افزایش  نظم  سیکل های  قاعدگی
  • کاهش  اتلاف خون
  • کاهش آنمی  فقر آهن
  • کاهش  دیسمنوره
  1. مهار اوولاسیون
  2. کاهش  کیست های تخمدانی
  3. کاهش EP
  4. کاهش  فیبر آدنوم و تغییرات  فیبروکیستیک پستان
  5. کاهش PID حاد
  6. کاهش سرطان  آندومتر و تخمدان 

فواید در حال اثبات قرص های OC  عبارتند از :

  1. افزایش توده استخوانی
  2. کاهش آکنه
  3. کاهش سرطان کولورکتال
  4. کاهش لیومیوم رحمی
  5. درمان اختلالات خونریزی  دهنده
  6. کاهش اتریت  روماتوئید
  7. درمان عدم اوولاسیون  هیپرآندروژنیک
  8. درمان آندومتریوز
  9. درمان تغییرات حوالی یائسگی

مصرف قرص های ضد بارداری و تاثیر آن در سرطان تخمدان:

در زنان مبتلا  به سرطان  تخمدان وراثتی ، مصرف OCدر گذشته  موجب ۵۰  درصد کاهش در ریسک  سرطان تخمدان  می شود. این اثر حفاظتی  با افزایش  طول مدت  مصرف، افزایش می یابد. مکانیسم عمل OCدر پیشگیری از سرطان تخمدان، شناخته نشده است ولی ممکن است به دلیل  القای انتخابی اپوپتوز باشد . تمام OC  های ترکیبی، میزان آندروژن در گردش  را کم کرده  و معمولا  به بهبود آکنه کمک می کنند .

دکتر پوربرفه ای متخصص زنان در شیراز هستند شما می توانید برای مشاوره و تعیین وقت با شماره ۳۲۳۴۰۶۰۶_۰۷۱ تماس بگیرید

قرص های ضد بارداری و عوارض آن:

به طور حتم مصرف کننده های این قرص ها دارای نگرانی هایی در رابطه با عوارض داروهای پیشگیری هستند که باید بیان کرد عوارض این قرص ها وابسته به میزان دوزی است که خانم ها مصرف می کنند و با افزایش دوز دارو عارضه آن ها افزایش می یابد.

قرص های OC و اثرات ضد سرطانی:

همانطور که بیان شد اثرات ضد سرطانی این قرص ها غیر قابل پنهان است و خانم هایی که این قرص ها را مصرف خواهند کرد احتمال بروز سرطان آندومتر رحم، سرطان تخمدان سرطان کولورکتال در آن ها کاهش می یابد. در نتیجه مصرف این قرص ها تاثیری بر روی سرطان در خانم ها نخواهد داشت.

داروهای پیشگیری و افزایش فشار خون:

تحقیقات انجام شده بر روی مصرف کنندگان حاکی از این است که این قرص ها باعث افزایش فشار خون 3 الی 4 درصدی در خانم ها خواهد شد. البته این عارضه برای مصرف قرص های اچ دی از نوع قدیمی آن است و در قرص هایی که امروزه در بازار وجود دارد این عارضه وجود نخواهد داشت واین قرص ها زمینه سکته قلبی و مغزی را در افراد بدون پیشینه پزشکی افزایش نخواد داد.

سایر عوارض های قرص های پیشگیری :

  1. سردرد (شامل تشدید سردردهای میگرنی) در بعضی افراد شوند.
  2. لکه بینی(breakthrough bleeding) در طی دوره ۲۱ روزه مصرف
  3. آکنه
  4. ریزش مو
  5. پر مویی
  6. افسرگی و ناراحتی های موقت

البته این عوارض بیان شده در هر فرد متفاوت است و ممکن است همه  این موارد بروز کند و یا برخی از آن ها و حتی ممکن است هیچکدام از آن ها بروز نکد و بستگی به سیستم بدنی فرد دارد.

مصرف قرص های ضد بارداری و تاثیر آن در روابط جنسی:

همانطور که بیان شد این قرص ها در هورمون خانم تاثیر قابل توجهی خواهند گذاشت و دارای عوارضی هم هستند اما در هر خانم متفاوت عمل کرده است. خوشبختانه قرص های پیشگیری تاثیری بر روی روابط جنسی نخواهد گذاشت.

اما اگر دچار این بی میلی در دوران مصرف شده اید باید به  عوامل زمینه ای مانند خواب ناکافی، استرس، برنامه غذایی و میزان شادی خود دقت کنید و مشکل را در این مسائل حل کنید. زیرا مصرف این قرص ها هیچگونه تاثیری در میل جنسی افراد ندارد.

پیشگیری اورژانسی از بارداری:

پیشگیری اورژانسی از بارداری با مصرف روزانه قرص های ضد بارداری متفاوت است و نباید هر روز به این طریق عمل کرد به دلیل اینکه دارای عوارض است. از موارد پیشگیری اورژانسی می توان به موراد زیر اشاره کرد:

  • قرص لونژیل:

برای تهیه این قرص از داروخانه نیاز به نسخه ندارید. طریقه مصرف این قرص باید به این صورت باشد که اگر دوز 1.5 میلی گرمی را خریداری می کنید باید در اسرع وقت یک عدد استفاده کنید ولی اگر دوز0.75 میلی گرمی را تهیه می کیند باید یک عدد در اسرع وقت و یک عدد 12 ساعت بعد استفاده شود. بهتره تا 24 ساعت اول مصرف شود اما مطالعات نشان داده قرص لونژیل گاها تا 72 ساعت و یا 120 ساعت هم جواب میده اما شانس شکست بیشتر خواهد شد.

  • قرص ال دی:

اگر قرص ال دی برای شما در دسترس تر است می توانید از آن ها به عنوان قرص اورژانسی استفاده نمایید. به این صورت که 4 عدد قرص ال دی در اسرع وقت و نهایت تا 72 ساعت مصرف شود و 4 عدد دیگر 12 ساعت بعد از دوز اول مصرف شود. و این طریقه مصرف با روش مصرف قرص ال دی روزانه متفاوت است.

  • قرص اچ دی:

اگر قرص اچ دی در منزل دارید، دو عدد باهم در اسرع وقت و 2 عدد 12 ساعت بعد از مصرف اولین دوز استفاده شود.

  • ای یو دی:

آی یو دی دستگاهی است که در رحم قرار خواهد گرفت و باعث توفق در تخمگذاری بانوان خواهد شد و باید در عرض 5 روز پس از رابطه جنسی در رحم جایگذاری شود تا بتواند نتیجه مثبتی را برای افراد به همراه داشته باشد. البته این روش باید زیر نظر پزشک زنان در مطب و یا در کلینیک انجام شود.

آی یو دی
آی یو دی

خلاصه مطلب

در اخر می توانیم به عنوان خلاصه ای از مطلب بیان کنیم قبل از انتخاب روش جلوگیری از بارداری ابتدا با متخصص زنان خود  مشورت کنید . ممکن است  برخی از این راه ها با توجه به شرایط  شما  عوارضی را ایجاد کنند، دکتر پوربرفه ای متخصص زنان در شیراز بعد از معاینه و مشاوره بیمار بهترین راهکار  را برای جلوگیری  از بارداری ناخواسته توصیه می کنند .

با تشکر مدیریت سایت  دکتر پوربرفه ای متخصص زنان در شیراز

 

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 + شش =